Je rijbewijs gehaald en nu de motor!

Rijbewijs A2

Gefeliciteerd met je motorrijbewijs! Nu ben je op zoek naar een eigen motor, hoe ga je dat aanpakken? Misschien heb je al een voorkeur voor een bepaald soort, merk of model motor. Uitspraken als ‘100% een brute naked’, ‘een grote chopper’ of ‘lekker praktische motorscooter’ zijn heel logisch. Maar voor je zo’n keuze maakt willen we je nog een paar dingen meegeven. Helemaal als je helemaal geen idee hebt is dit goed leesvoer.

Niets is fout!

Vrijwel alle motoren zijn op vele fronten inzetbaar; wil je op een 150cc motorscooter dagelijks de A9 afzakken? Gewoon mogelijk, maar je zult wel soms ingehaald worden door vrachtwagens. Zet een set grove profiel banden onder een supersport motor en je kunt best wel off-road rijden. Met je chopper op het circuit rondetijden knallen? Haalbaar.
Het is net wat jij belangrijk vindt, jouw motor, jouw geld, jij beslist.

Welk rijbewijs

Op zich is het natuurlijk verstandig om alleen naar motoren te kijken die geschikt zijn voor jouw rijbewijs-type. Bij A1 of A2 rijbewijzen sluit dat al lekker veel motoren uit. In DIT RIJBEWIJS BERICHT kun je meer lezen.

Uiterlijk

Er is meer dan alleen het uiterlijk, je kunt al jaren hopeloos verliefd zijn op een bepaald model maar het als het niet aansluit bij jouw beoogd gebruik moet je je keuze wellicht heroverwegen. Langzaam toeren door dorpjes met een dikke supersport is geen goede keus, net zomin als autobahn knallen op een 1cilinder met noppenbanden.

Honda 2019 CB1000R Limited Edition

We komen ze regelmatig tegen in onze showroom, mensen die nog aan het lessen zijn en al weten welke motor het gaat worden als ze geslaagd zijn, zonder 1 meter erop gereden te hebben. Het lessen gebeurd meestal op vergevingsgezinde 2 of 4 cilinders met een inhoud rond de 650cc. Een brute sportieve 2 cilinder die je bij verkeerd schakelen wél afstraft is dan even andere koek! Dat is eigenlijk helemaal niet leuk rijden met weinig ervaring.

En dan jouw eigen uiterlijk! Ben je 2.10 meter lang dan zit je echt dubbelgevouwen op een 600cc supersport en zullen je benen naast de tank uitsteken. Heb je korte benen dan zul je laarzen met hele dikke zolen moeten aantrekken om bij een grote allroad nog bij de grond te kunnen.
Deze website kan erg makkelijk zijn voor het bepalen van je keuze (deze website doet hetzelfde).

Gebruik

Motor rijden

Waar ga je de motor voornamelijk voor gebruiken? Is dat hobby, dan is elke keus goed!
Voor woon-werk kun je nog steeds elke motor gebruiken maar bij lange ritten over de snelweg is iets windbescherming wel lekker. Een ruitje op een naked of chopper kan al voldoende zijn.
Moet je veel bagage vervoeren? Een topkoffer biedt de beste oplossing maar voor een chopper is er weinig topkoffer verkrijgbaar (een rugzak of zijtassen kunnen dat overigens vaak oplossen maar een helm opbergen wordt erg lastig). Motorscooters hebben veelal standaard meer dan voldoende opbergruimte aanwezig.
Hoe ga je de motor stallen? In een schuur heb je altijd rekening te houden met de breedte van de deur en het stuur, grote choppers en dikke allroad motoren hebben meestal een breed stuur en komen moeilijk door de deur. Denk hierbij ook aan de lengte en het gewicht van de motor! In ons occasions-overzicht staat het gewicht altijd vermeld.

Budget

Motor financiering geld lenen

Niet onbelangrijk! Hoeveel geld heb je te besteden? Denk hier serieus vooraf over na. Neem ook zeker ruimte op in je budget voor kleding. Van erg goedkope kleding ga je heel kort plezier hebben en geef je uiteindelijk 2x geld uit. Denk even heel grof aan €800 voor een basis motor-outfit. In het bericht Motorkleding uitgelegd leggen we meer daarover uit.
Natuurlijk kun je ook (een gedeelte van) de motor financieren zodat je niet in 1x een paar duizend hoeft op te hoesten, je zit dan wel meerdere jaren vast aan een maandelijks bedrag.
Ook maandelijks betaal je de motor-verzekering en wegenbelasting. Die laatste kost ongeveer €30,- per kwartaal. Een verzekering is afhankelijk van factoren als woonplaats, type en prijs motor, leeftijd, no-claim korting, allrisk of WA en of dit je hoofdvoertuig is of niet. Reken tussen de €5 en €150 per maand. In DIT bericht lees je hoe je kunt besparen op je verzekering.

Realistisch

Hou het voor jezelf ook realistisch. Ga met een motor-budget van €5000 niet op Marktplaats onrealistisch bieden op motoren van €8000 omdat de vriend van je schoonzus zijn neef dat ook een keer gelukt is. Denk niet in een showroom nog even honderden Euro’s af te dingen, de marges op motoren zijn niet vergelijkbaar met auto’s.
Met een budget van €2000, koop je een motor van minimaal 25 jaar oud, daar komen vaak nog kosten bij; slijtage onderdelen, uitgedroogde leidingen, dolgedraaide bouten, niet/slecht herstelde reparaties, etc.

Onze motoren zijn scherp geprijsd, zonder afleverkosten én krijg je garantie! Dus wél realistisch!

HIER UITZOEKEN MAAR!

Waardevast

Het verschilt per merk en/of type maar Japanse motoren blijven redelijk waardevast. Uiteraard zijn er wel een heleboel kanttekeningen zoals aantal gereden kilometers, staat van de motor en onderhoud. Gebruikte motoren zijn gemiddeld genomen een stuk waardevaster dan bijvoorbeeld auto’s. Hierdoor kun je wel gemakkelijker beginnen met een kleine of middenklasse motor, en een paar jaar en rij-ervaring verder kun je een zwaardere motor gaan rijden, zonder dat je heel veel geld moet afschrijven.