Motorfiets snelste vervoersmiddel

FEMA_Mobiliteitstest2019

Geen nieuws voor ons, maar toch nieuws. Vrijwilligers van FEMA (Federation of European Motorcyclists Assosiations) hebben dit jaar weer een mobiliteits-test gedaan in verschillende steden in Europa. De test is als volgt; 5 vormen van transport vertrekkende van hetzelfde punt moeten naar een bestemming geraken. De vormen van transport zijn: auto, motorfiets, bromfiets, (speed-)e-bike, conventionele fietsen en openbaar vervoer. Het startpunt ligt buiten de grote stad, meestal in een woonwijk en de eindbestemming is in het centrum van de stad. Voor deze opzet wordt gekozen omdat meer dan 70% van de mensen buiten de stad woont en vaak wel in de stad werkt. Dus de dagelijkse woon-werk autorijders die overal voor de vele files zorgen.

Resultaten

In de meeste steden was de motorrijder het snelste op plaats van bestemming. In 1 stad bleek de fiets het snelste, in alle andere gevallen was de motor of motorscooter het snelste vervoersmiddel. Grappig genoeg is alleen Nederland het OV NIET het langzaamste vervoer, sterker nog: op de geteste route kam de OV reiziger slechts 5 minuten later binnen dan de motorrijder. Het tijdsverschil tussen auto en motor loopt in de tests uiteen van 10 minuten tot zelfs ruim een half uur (26 vs 58 minuten) enkele reis.

motorrijden in Luxemburg

Nederland

In Nederland deed ook een team mee, vertrekpunt is een adres in Hilversum, eindpunt is het centrum van Utrecht. Aan de test deden mee: auto, motorfiets, high speed e-bike (tot 45km/h), een normale fiets en iemand ging met het OV. De test is verreden op woensdag 15 mei er stond op het traject geen file. Er werden geen verkeersregels overtreden.
(In 2017 was dit ook getest op de route Purmerend – Amsterdam)

Kosten

Puur gekeken naar de directe kosten zoals benzine en OV is de motorfiets ook nog eens als goedkoopste uit de bus gekomen, na de bromfiets of scooter dan. Het OV is veruit het duurste in alle steden, maar dan heb je verder geen afschrijving, wegenbelasting, verzekering, etc. Aangezien in veel steden betaald parkeren voor auto’s geldt en niet voor motoren loopt dit verschil al snel nog meer op.

Tel hier nog bij op dat motorrijden GEZOND voor je is, en dat het dé oplossing is voor het fileprobleem, dan wil je toch alleen nog maar motorrijden?!

Nu wil jij natuurlijk ook motorrijden! Kijk HIER NAAR EEN SCHITTERENDE OCCASION