Honda CB500X uitgelicht

Best lastig voor een motor om altijd in de schaduw te staan van grotere broers. Hieronder gaan we daar wat aan doen!

Bakker Motors Zaandam Honda CB500X slider

Niet direct, want we gaan eerst eens naar die grote broers kijken. Als eerste natuurlijk de Africa Twin: het referentiepunt voor alle adventure/allroad motoren. In alles is die motor groter dan de CB500X, maar op 2 punten pakt de kleine broer wel even die grote in: Gewicht en verbruik. Niet onbelangrijk!
Die andere grote broer is natuurlijk de NC750X, ook een stuk groter meer geschikt voor de lange ritten en die verdomd handige opbergbak waar normaal de benzinetank zit. Deze broer heeft danwel adventure looks maar onverharde paden zijn niet echt zijn ding, hier wint de CB het. Het motorblok van de CB is sportiever, je kunt meer in de toeren rijden en is levendiger, voor sommigen wint op dit punt de CB.

De kleinste adventure doet zeker niet onder voor de rest.

De avontuurlijkste van de drieling

2022 Honda CB500X Adventure allroad

Het X model is de telg uit de CB500 serie met de adventure looks en heeft nog 2 fraaie zusjes namelijk de naked CB500F en de sportieve CBR500R. Allen dezelfde basis zoals het motorblok en frame maar met ander uiterlijk en bijbehorende zithouding. Het motorblok is de sterkste troef bij deze motoren. Zeer mooi koppelverloop, zuinig en krachtig genoeg. De naked versie wint het qua gewicht maar alle drie blijven ze ruim onder de 200kg waardoor ze lekker wendbaar zijn en manoeuvreren in de schuur ook geen grote inspanningen vergt.

De CB500X is echt wel ontwikkeld als straatmotor maar door de goede en hoge veerwegen (achterzijde instelbaar) blijkt deze avonturier met een setje grof-profiel banden een verrassend goede offroad machine. Talloze filmpjes op internet waar de X het asfalt verlaat en zich prima staande houdt in gravel, zand, steen, zelfs modder en crossterrein. Goed te doseren gashendel, prima versnellingen, ook tijdens het staan voldoende beenklem en het brede stuur geeft goede controle.
De tankinhoud van de X is het grootst met 17 liter daarmee heb je een actieradius van ruim 400km. Hiermee laat de X meteen zien dat hij ook uitermate geschikt is voor woon-werk ritjes of lange (buitenland) trips.

Kijk snel tussen onze occasions of jouw CB500X er tussen staat!

A2 rijbewijs

Nog een heel groot pluspunt: deze motor heeft exact 35kW vermogen waardoor deze motor nog net in de categorie Middelzware motoren valt en dus al met een A2 rijbewijs gereden mag worden.
Hoewel dit een 2 cilinder motorblok is heeft deze motor zelfs onder de 2000 toeren vrijwel geen last van bokken maar ook bij veel toeren zijn trillingen minimaal aanwezig. Wat dat betreft heeft Honda haast een 4 cilinder gevoel aan de motor weten te geven. Tussen de 5000 en 8500 toeren is de motor krachtig en sportief, een genot om mee te rijde. De topsnelheid van 180km/h heb je.
Ook deze motor is ondertussen als volledig probleemloos gebleken. Wij zien ze heel soms langkomen alleen voor een bandje of een beurtje.