2021 Honda Goldwing GL1800

Even leek het erop dat de grootste tourmotor van Honda uit de prijslijst was verdwenen, geruchten over Euro5 normen en investeringen deden al snel de ronde. Maar hier is hij dan toch weer: een Goldwing en Goldwing Tour die weer helemaal de top van de top is. De vernieuwingen zitten, naast een nieuw kleurschema, met name op software gebied, verzin het en het is aanwezig!
Op zich geen verrassing want de motor was in 2018 geheel vernieuwd inclusief een nieuw motorblok.

Nieuwe toegevoegde geavanceerde functies zijn oa: 7-inch TFT-display toont rij-, navigatie- en audio-informatie, gyrokompas navigatie, Apple CarPlay™, Android Auto™, Elektrisch windscherm in helling en hoogte verstelbaar, Smart Key -slimme sleutelbediening voor extra gemak bij het starten en het ontgrendelen van de koffers, 4 rijmodi, Idling Stop (bij DCT) en Hill Start Assist.

Dat deze motor baadt in luxe en comfort is geen nieuws, toch een paar zaken aanstippen:

  • De kuip kanaliseert de luchtstroom rond de rijder en de duopassagier en zorgt zo voor een aangenaam verkoelend briesje.
  • Een klein elektrisch scherm dat vanaf de linker stuurhelft wordt bediend, biedt een uitstekende bescherming tegen de wind en geeft tegelijkertijd een gevoel van ruimte en vrijheid wanneer dat gewenst is. De helling en hoogte van het scherm zijn traploos instelbaar.
  • 7-inch full colour TFT-scherm met vloeibare kristallen toont alle informatie voor de audio- en navigatiesystemen (en bevat een gyrokompas – dus ook begeleiding in een tunnel), evenals de rijmodi en de afstelling van de vering. De helderheid wordt automatisch aangepast of handmatig kiezen uit 8 helderheidsniveaus. De bandenspanning wordt weergegeven als een numeriek getal in het linker benedengedeelte van de instrumenten.
  • De luxueuze zadels bieden de hele dag door comfort aan rijder en duo.
  • De opgewaardeerde lichtgewicht luidsprekers bieden een uitstekende geluidskwaliteit, ook apart te bedienen door de passagier.
  • De DCT van de Gold Wing is voorzien van een wandelmodus van 1,8 km/u vooruit en 1,2 km/u achteruit

De GL1800 Tour heeft een grotere kuipruit en is voorzien van een 61liter grote topkoffer, met een werkelijk koninklijke fauteuil voor de passagier, en daar passen met gemak 2 helmen in.

GL1800 Gold Wing ‘Tour’ verkrijgbaar in volgende kleurstellingen:

  • Gunmetal Black Metallic
  • Candy Ardent Red (enkel in combinatie met DCT)
  • Nieuwe kleurschema voor 2021: Pearl Deep Mud Grey kleurenschema, met oranje accenten.

Cijfers:
6 Cilinder boxermotorblok 1833cc
Rijklaargewicht: 366 kg, DCT 367 kg
Rijklaargewicht Tour: 385kg / DCT 390kg
Tankinhoud: 21 liter
Verbruik: 5,5 liter/100 km (1 op 17,8 km)
Vermogen: 93kW bij 5.500rpm, 170Nm bij 4.500rpm
Zadelhoogte: 745mm
Zijkofferinhoud: 60 liter