Motor hét vervoersmiddel van de toekomst

Op deze site hebben we, uiteraard, al vaker de voordelen van motorrijden benoemd; Motorrijders zijn filebestrijders, motor is het snelste vervoersmiddel, motorrijden is gezond, motor is de leukste hobby en ook op onze Facebookpagina deel ik regelmatig motor berichten met die strekking.
Tijdens de vorige financiële crisis heeft de motorbranche het erg zwaar gehad, veel collega motorzaken en motorgerelateerde bedrijven zijn omgevallen. Nu er weer een crisis voor de deur staat is het bemoedigend voor ons om te lezen dat door diverse bobo’s de motor wordt aangeprezen als het ideale vervoersmiddel!

In de anderhalve-meter-samenleving is het openbaar vervoer een ‘dingetje’. Sowieso in de spits in- en uitstappen maar ook op perrons en haltes is dat op z’n minst een uitdaging, lees onmogelijk. Met een mondkapje lopen is ook geen pretje.
Als meer mensen de auto pakken is er geen parkeerplek rond je werkplek te vinden als je daar eindelijk aankomt vanwege de lange files. Carpoolen is ook geen optie want dan moet je bijna een limousine hebben wil je 1,5 meter afstand houden.
Op een motor, met ook nog een helm op je kop, is dat wel erg gemakkelijk te realiseren. File heeft weinig invloed op je reistijd en je kunt altijd wel een plekje vinden om je motor ergens te stallen, op de stoep is in de meeste gemeentes nog steeds toegestaan mits je de voetganger niet hindert. Zelfs in veel parkeergarages kun je langs de slagboom rijden en is er wel een pilaar waar je hem naast kun zetten. Dit laatste is volgens mij lang niet overal legaal maar dat heb je niet van mij.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat als 10% van de automobilisten op de motor zouden gaan forensen, de files met 40% afnemen.

Zelf vind ik het al bijzonder dat er niet veel meer gebruik van motoren en scooters gemaakt wordt in onze steden. Alleen vanwege die parkeertarieven al! Iedereen die in grote Europese steden is geweest weet hoeveel meer motoren en motorscooters daar rond tuffen. Het zal wellicht met ons weer te maken hebben, maar met goede kleding en hulpmiddelen als handvatverwarming (zonder montage vanaf ~€100) kun je best lang doorrijden zonder al te veel te hoeven afzien. Op veel van onze occasions zit al handvatverwarming gemonteerd.

Gelukkig mochten motorrijders gewoon blijven rijden, zelfs voor plezier-ritjes. Ook de motorrijlessen mochten vrij snel weer hervat worden. En de discussie om mensen met een autorijbewijs op een motor tot 125cc te laten rijden is nog niet afgelopen (met je B op een A1). Het aantal behaalde motorrijbewijzen in 2019 was het hoogst sinds bijna 2 decennia. Kijk je naar dit alles dan moet je toch flink je best doen om hier als motorliefhebber of motorzaak negatief over te zijn.

2021 HONDA PCX125
Honda PCX 125, dé A1 motorscooter