Suzuki Katana 2019

Suzuki heeft een nieuwe Katana gepresenteerd voor 2019

Na de retro-trends van de laatste jaren, waar de fabrikanten vooral inspiratie uit de jaren zestig en zeventig opdeden, komen nu logischerwijs de eighties aan bod. Suzuki doet de eerste duit in het zakje met een nieuwe Katana.

In het ontwerp van deze nieuwe naked bike zitten duidelijke verwijzingen naar de legendarische motorfiets van begin jaren 80. Met de oer-Katana maakte Suzuki destijds niet alleen een designstatement, het was bij zijn introductie in 1981 ook de snelste productiemotorfiets ter wereld. Katana is de naam van een zwaard dat Japanse Samoerai-strijders gebruikten. Een vlijmscherp wapen dat met de hand werd gesmeed. De naam past bij de scherpe vormen van deze onderscheidende naked bike. Met een puntige en compacte cockpit, LED-verlichting, een opvallend hoge tankpartij en een ranke korte achterzijde oogt hij als een strijdlustige machine.

Suzuki Katana 2019_1982

Met de nieuwe Katana zet Suzuki volledig in op design. Net als bij zijn verre voorvader is dat weer scherp, gedurfd en uniek. Het ontwerp is modern, maar verwijst tegelijkertijd overduidelijk naar de oer-Katana. Destijds een van de eerste motoren die de windtunnel als scherprechter heeft gekend. Zowel toen als nu is de vorm gestroomlijnd en sterk afgestemd op de rijder. De Suzuki GSX1100 S Katana, zoals die toen voluit heette, had als een van de eerste motorfietsen een vrij hoge tank. Je zat als rijder echt in de motor en daarmee meer uit de wind. En dat is ook het geval bij Suzuki’s nieuwste motorfiets.

Voor de nieuwe Katana zijn de volgende  specificaties vrijgegeven: 999cc vloeistofgekoeld viercilinderblok, maximaal vermogen van 110 kW (150 pk) en een koppel van 108 Nm. Gewicht 215 kg.