Onderhoud en reparatie

Motor onderhoud beurt

Onderhoud aan de motor is zeer belangrijk, niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook omdat je motor veel langer mee gaat. De fabrikant heeft voor elk type motor een onderhoudsschema gemaakt. Hou je je aan dat onderhoudsinterval dan is ook de garantie gewaarborgd.

Kleine beurt

Een kleine beurt moet meestal elke 5000 tot 10.000 km (of jaarlijks) gebeuren. In deze beurt zitten veel controles en weinig vervanging. Wel moet luchtfilter, olie en remvloeistof vervangen worden. Met name die laatste is de reden dat een motor jaarlijks een beurtje moet krijgen ongeacht of je de kilometers hebt gereden. Remvloeistof verouderd en trekt vocht aan, waardoor de remkracht afneemt.

Grote beurt

Ook dit verschilt per motormerk en -type maar zo ongeveer elke 25.000km is het tijd voor een grote beurt. Bij deze beurt worden ook de bougies en alle vloeistoffen vervangen en moeten de kleppen in het motorblok gecontroleerd en gesteld worden.

Uiteraard kunnen wij goed inschatten of slijtage onderdelen als tandwiel/kettingset, remblokken en de banden tot een volgende beurt mee kunnen. Maar het is ook aan de rijder zelf om regelmatig de staat te controleren. Dat geldt natuurlijk ook voor de vloeistofniveaus.

Afspraak Motor onderhoud reparatie schema

Afspraak maken?

Ben je niet afhankelijk van je motor voor dagelijks vervoer dan is het makkelijkste om de motor bij ons neer te zetten, in de loop van de week pakken we de motor op. Voor woon-werk rijders hebben we een leen-motor, gratis, maar wel terugbrengen met volle tank.

Reparaties

Helaas gaat er, ongeacht het onderhoud, ook wel eens iets stuk aan de motor. Natuurlijk zijn wij ook het aangewezen adres voor reparaties. Ophalen van de motor in de regio Zaandam/Amsterdam/Beverwijk is mogelijk hiervoor brengen we wel kosten in rekening. Lees ook de informatie over schade of het uitlezen van storingen.

Geen eigen onderdelen

In principe monteren wij geen onderdelen die niet bij ons aangeschaft zijn. Je neemt immers ook niet je eigen stuk vlees mee naar de slager om daar een worst van te laten draaien, toch? Niet passende onderdelen, slechte kwaliteit, imitatie onderdelen, incompleet, verkeerd bouwjaar, onduidelijkheid over de garantie, nare reacties als we 2 uur met een onwillig knippertje van een paar Euro bezig zijn geweest etc. Het maakt de sfeer in de werkplaats er niet beter op dus doen we dat niet meer.