InformatieNieuws

De open pijp

Motorgeluid; altijd voer voor een lekkere discussie in de motorwereld.

Open Pijpen asociaal

Een dikke chopper met open pijpen, waarbij de decibellen gemakkelijk boven de gehoorschade grens komen…toch even aan die gashandel draaien om de knallen te horen. Lekker hoor! (voor heel eventjes dan) Maar toch…. het is zo verschrikkelijk asociaal en echt niet meer van deze tijd. Nederland is zo dichtbevolkt en druk geworden, en ook de hoeveelheid klagende mensen lijkt toegenomen, geluidsoverlast is de meest voorkomende klacht. Te vaak en te veel lawaai leidt tot ergernis, gezondheidsklachten en uiteindelijk tot maatregelen. De voorbeelden van afgesloten dijken en zelfs hele bergpassen voor motorrijders zijn er al. Handhaven is er niet bij dus krijgen álle motorrijders de rekening. En hiermee is weer bewezen dat een kleine groep het verpest voor de rest.

Bakker motors logo

Maar nu komt Europa in beeld.
De Europese Commissie heeft verschillende artikelen gepubliceerd waarin oa motorfietsen werden genoemd als een belangrijke bron van lawaai. Met de huidige Euro 4 en de komende Euro 5-normen worden de geluid limieten strenger.

Een typegoedkeuringstest wordt nu gedaan met de Wide Open Throttle (WOT) -testmethode. Daarnaast wordt de motorfiets ook stationair getest met (in de meeste gevallen) de helft van het maximale motortoerental. De geluidsemissie in dB (A) en het motortoerental waarmee het wordt gemeten, wordt vermeld op de VIN-plaat van je motor.

De nieuwe VN / ECE-reglementering 41 zal tot gevolg hebben dat alle motorfietsen een maximum geluid van rond de 77 dB krijgen. Een verlaging van 3 dB (A) betekent dat de geluidslimiet ongeveer halveert. De huidige norm 80 naar 77 is een flinke stap. Maar de manier waarop wordt gemeten wijzigt ook waardoor het in de praktijk ongeveer gelijk zal blijven als vandaag de dag. Verwijderbare dB-killers moeten zo worden geïnstalleerd dat ze niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

De aftermarket-geluiddempers hebben hun eigen reglement. Wanneer een aftermarket-demper wordt gemonteerd, mag het geluid niet hoger zijn dan dat van de motor met de originele geluiddemper.

Europa hoopt hiermee de overlast van motoren te verkleinen, maar de standaard motoren zijn nu het probleem niet. Het zijn juist de kleine groep rijders die zonder dB-killer rondrijden. Dus of deze maatregelen enig effect zullen hebben durf ik sterk in twijfel te trekken. En wat voor maatregelen verzinnen ze dan weer…

Bekeuring voor geluidEen bekeuring kun je overigens door deze verkeersregel gewoon krijgen: “Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990) : Artikel 57 – Bestuurders van een motorvoertuig, bromfietsers en snorfietsers mogen met hun voertuig geen onnodig geluid veroorzaken.”

Misschien kunnen ze in Brussel beter inzetten of wachten op de massale intrede van elektrische motorfietsen!

 

Aftermarket uitlaten maken niet per definitie meer geluid dan de originele uitlaat, ze klinken vaak wat donkerder en in veel gevallen laten ze de motor er sportiever of zelfs moderner uitzien. Bij Bakker motors kunnen we zeer veel verschillende merken en modellen leveren en uiteraard voor je monteren.

 

 

Bron voor dit artikel: FEMA